head1 head2 head3 header

Cím:

3434 Mályi, Fõ út 1.
Telefon: 06-46-529-100
Fax: 06-46-319-466

E-mail:

 

ertekesites@malyit egla.hu

info@malyitegla.hu

       

Mályi Téglagyár

A téglagyár Magyarország Észak-keleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a 3. számú fõút mellett, Miskolctól 3 km-re délre, Mályi északi részén található. Üzembehelyezése 1952-ben történt, mely akkor Kelet-és Közép Európa legnagyobb és legkorszerűbb téglagyára volt. A gyárat több lépésben korszerûsítették: a nagyobb fejlesztések 1959, 1980, 1982, 2003 és 2009 években történtek.

Agyagbányászat
Az egyidõben két szinten mûvelt bánya egyik meghatározója a felsõ pannónia korú közepes és nagyképlékenységû, homokos és kõzetliszt felépítésû sárga agyag, a másik, a nyugodtabb települési körülményeket mutató szürke színû, közepes képlékenységû agyag, amely fokozatosan a kékesszürke, nagy képlékenységû, kevés kõzetlisztet és homokot tartalmazó alsópannóniai üledékbe megy át. Az utóbbi agyagásvány tartalmára az illit jellemzõ.
A bányamûvelés szintenként, kanalas kotrógépekkel történik. Az agyagot billenõplatós tehergépkocsik szállítják a téggyár területén kialakított regáldepóniába.

Falazóblokk gyártóüzem
A PORObrick termékcsalád gyártási folyamata: A prés Händle gyártmányú , a nyerstégla a Putin rendszerû vágó és nyerstégla továbbító-és rendezõ automatikával üzemel, amely a téglákat palettákra rakja. A nyerstéglával rakott paletták a nyersliften a szárítószintre kerülnek, ahonnan tolópad továbbítja a szárítókamrákba. A szárító 20 db kamrából áll. A kamrák közepén rotomixer egység mozgatja a szárító levegõt, kamránként 3 darab kifúvó toronnyal. A szárító hõellátását a kemence hûlõmelegét kiegészítõ gáztüzelésû termogenerátorok (2db) biztosítják. A palettákon leszáradt téglát a tolópad a száraz lifttel, a Putin rendszerû száraz továbbító-és rendezõ automatikával adja át az Ifamac számítógép vezérelt kemencekocsi-rakó és mozgató autómatikának. A Beralmar alagútkemecében kiégetett téglát kemencekocsi ürítőgép szedi le és helyezi egyutas palettákra, csomagolja és vízbe mártja. Ezután targoncákkal szállítjuk a tárolóterületre.

Termékszerkezet
A gyár éves termelése 40 millió km egység. Termékei a PORObrick termékcsalád elemei, melynek falazóblokkjai 20cm ,25 cm, 30 cm, 38 cm és 44 cm vastag falazatok építésére alkalmasak, normál (HB) és nútféderes (NF) változatban készülnek. Kiemelkedõ hõtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek; a PORObrick NF 44/24/24 esetében az U=0,36 W/m2K normál falazó és vakolóhabarcs alkalmazása mellett.Nyomószilárdságuk normál kereskedelmi forgalomban 10 MPa.